Μαΐου 27, 2019

Ξεκινά σήμερα το 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Ξεκινά σήμερα από την Καρδίτσα το 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου στη Λάρισα. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν το Λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κύκλου Ποιητών, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές παρουσίασαν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ όπως και ποιητές που θα συμμετάσχουν. Παρών ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Λιούπας, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κα Χρύσα Βουλγαράκη και οι ποιητές Θάνος Γώγος , Dennis Skofic, Matko Abramic και Ante Jelenic, με όλους να εκφράζουν την θλίψη τους για τον θάνατο του δημοσιογράφου Δημήτρη Βάλλα.

Ο κ. Σάπκας δήλωσε πως «Φτάσαμε λοιπόν στο 7ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης. Δεν ήμασταν από την αρχή σε αυτή τη διοργάνωση, αλλά την αγκαλιάσαμε αμέσως, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά της ποιότητας και της εξωστρέφειας.

Ποιητές με καταγωγή ή που διαμένουν στη Θεσσαλία, μαζί με ποιητές από μια τιμώμενη γεωγραφική περιοχή, θα συμμετέχουν για μια εβδομάδα σχεδόν, σε βραδιές ποίησης, ποιητικές perfomances, καθώς και κοινωνικές δράσεις, όπως επισκέψεις σε σχολεία.

Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται ταυτόχρονα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικών διαμονών «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», στο πλαίσιο του οποίου επισκέπτονται την πόλη μας, εγνωσμένης αξίας Ευρωπαίοι και Έλληνες λογοτέχνες, και μάλιστα όχι απλώς την επισκέπτονται αλλά διαμένουν σε αυτή για ένα μήνα, σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με λογοτέχνες της πόλης και το κοινό. Κι αντίστοιχα, δικοί μας ποιητές διαμένουν σε ευρωπαϊκές πόλεις με τον ίδιο σκοπό».

Ο κ. Λιούπας δήλωσε με την σειρά του πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει κάθε πολιτιστική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να προβάλλει την τέχνη, τονίζοντας πως «στέλνουμε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι στη Θεσσαλία οι ποιητές είναι και παρόντες και δρώντες».

Η κα Βουλγαράκη επεσήμανε πως αν και το Γαλλικό Ινστιτούτο συμμετέχει για πρώτη φορά στην διοργάνωση του φεστιβάλ, παρακολουθεί το Φεστιβάλ ως θεατής εδώ και χρόνια. «Εύχομαι του χρόνου να είμαστε πιο ενεργοί με την παρουσία Γάλλων ποιητών ενώ ελπίζω του χρόνου να γεφυρωθούν οι δράσεις του Φεστιβάλ Ποίησης και της δικής μας διοργάνωσης «Νύχτα της Φιλοσοφίας».

Τέλος ο κ. Γώγος υπογράμμισε την σημασία που έχει το Φεστιβάλ, δηλώνοντας « Πριν από 6 χρόνια, όταν διοργανώσαμε το 1ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, είχαμε στη σκέψη μας, να δημιουργήσουμε ένα ετήσιο σημείο συνάντησης των Θεσσαλών ποιητών και φιλοξενούμενων ποιητών από όλη την Ελλάδα. Είδαμε το Φεστιβάλ μέσα στα χρόνια να γίνεται θεσμός στην πόλη μας και το φεστιβάλ ποίησης με ίσως την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου ανά εκδήλωση στην Ελλάδα.

Μια μεγάλη ποιητική βραδιά θεωρήσαμε στην πορεία πως δεν μας ικανοποιούσε. Το φεστιβάλ μεγάλωσε μαζί μας, διαρκεί πλέον πέντε μέρες και προστέθηκαν σε αυτό μουσικές συναυλίες, ποιητικές perfomances και κοινωνικές δράσεις και έφτασε έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Με το λογοτεχνικό project κυκλικών διαμονών το καταφύγιο του Οδυσσέα που συνδιοργάνουμε με την αντιδημαρχία πολιτισμού και επιστημών, φέτος έχουμε τη χαρά να έχουμε στην πόλη και το φεστιβάλ μας και ποιητές από τη Σλοβενία και την Κροατία και εκπροσώπους σημαντικών πολιτιστικών φορέων. Τέλος το Φεστιβάλ θα παρακολουθήσει και ο πρέσβης της Κροατίας κύριος Sunko ο οποίος θα μείνει 3 μέρες στην πόλη μας και θα ξεναγηθεί σε αυτή.

Το τελευταίο διάστημα σε φίλους μου εκτός Λάρισας παρομοιάζω την Λάρισα στον πολιτισμό σήμερα, με την ΑΕΛ της δεκαετίας του 80. Δεν ακολουθεί την περπατημένη οδό άλλων περιφερειακών πόλεων, δεν ακολουθεί πιστά τις τάσεις της πρωτεύουσας, αλλά χαράζει αυτόνομα την δική της πορεία . Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα ακόμη βήμα που κάνει η πόλη μας (και είναι πολλά τελευταία) προς αυτή τη κατεύθυνση και όπως και το πρόγραμμα κυκλικών λογοτεχνικών διαμονών το καταφύγιο του Οδυσσέα, είναι σημαντικό για την εξωστρέφεια της πόλης μας. Κάθε χρόνο λοιπόν το φεστιβάλ μεγαλώνει, κάτι προσθέτει».

 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων