Print this page

SUPPORT ART WORKERS: Ας το κάνουμε πράξη στηρίζοντας τα αιτήματα τους Featured

Μαΐου 05, 2020

Τις τελευταίες μέρες όσοι σερφάρουν στο facebook σίγουρα παρατήρησαν ότι πολλοί (διαδικτυακοί) φίλοι τους έχουν προσθέσει κάτω από την φωτογραφία του προφίλ τους το μήνυμα «SUPPORT ART WORKERS»

που σημαίνει «Υποστηρίζω τους Εργαζόμενους της Τέχνης».  Το timeline του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικού δικτύωσης γέμισε κυριολεκτικά  από το εν λόγω σύνθημα. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα κοινωνικής στήριξης στις διεκδικήσεις των ανθρώπων που εργάζονται για τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού. Οι  “ART WORKERS” βλέποντας την στήριξη των αιτημάτων τους από το κοινό αποφάσισαν και κάποιες δράσεις για να κοινοποιήσουν τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα τους.
Μια ξεχωριστή δράση διαμαρτυρίας διοργανώνουν και οι εργαζόμενοι στις Τέχνες  στη Λάρισα την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 6 το απόγευμα. Η δράση αυτή που θα διεξαχθεί μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και εντάσσεται στα πλαίσια των Πανελλαδικών  δράσεων που προαναφέραμε.  Ήδη έχει ξεκινήσει μια  πρωτοβουλία είκοσι και πλέον ανθρώπων που εργάζονται στους διάφορους χώρους τέχνης η οποία έχει καθορίσει αυστηρούς κανόνες συμμετοχής ώστε και το μήνυμα να είναι ισχυρό αλλά και να τηρηθούν με ευλάβεια οι κανόνες που έχει ορίσει η Πολιτεία για κάθε είδους εκδήλωση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που χωρίζονται σε δυο σκέλη. Στο οργανωτικό (καλλιτεχνικό) και στο τυπικό που απαιτούν οι Νόμοι.  Αυτοί  αναφέρονται στην παρακάτω ανακοίνωση που εκδόθηκε:
Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες-Λάρισα
Οι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού έχουν δεχτεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα λόγω της επιδημίας του covid 19 . Ως εργαζόμενους στον πολιτισμό εννοούμε ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, σκηνοθέτες, εικαστικούς, κλπ , αλλά και τεχνικούς ήχου, φώτων, σκηνικών κλπ όπως και προσωπικό που ασχολείται με την λογιστική και διοικητική υποστήριξη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Λόγω της επιδημίας covid 19 όλοι οι χώροι που φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν κλείσει από αρχές Μαρτίου 2020 και σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών της υγείας θα είναι οι τελευταίοι που θα ανοίξουν ίσως και στις αρχές του 2021. Επειδή οι τέχνες είναι δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας, μας ομορφαίνουν τη ζωή και κάνουν τη καθημερινότητά και εμάς τους ίδιους καλύτερους και στη χώρα μας από την αρχαιότητα είχαν περίοπτη θέση ζητάμε καταρχάς στήριξη από το κράτος. Απαιτούμε να βγει συγκεκριμένος προγραμματισμός για το πότε και με ποιον τρόπο (κανόνες υγιεινής) θα ανοίξουν οι πολιτιστικοί χώροι καθώς για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση (φεστιβάλ, παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κλπ) απαιτείται χρόνος προετοιμασίας και δουλειάς. Απαιτούμε εργασία με αξιοπρέπεια και να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών ως διασκεδαστές. Συμφωνούμε με τα αιτήματα και τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στις Τέχνες στην Αθήνα όπως έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά στην σελίδα Support ART Workers στο Facebook και μετέχουμε στον πανελλαδικό συντονισμό των πρωτοβουλιών που έχουν δημιουργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τα υπάρχοντα Σωματεία, που βρίσκονται σε διάλογο με τους φορείς.
Ως Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Τέχνες-Λάρισα στηρίζουμε την πανελλαδική ημέρα δράσης στις 7 ΜΑΗ πραγματοποιώντας μία δική μας δράση στις 18:00 στην Βενιζέλου μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
SOS:  Γράψτε παρακαλώ σε σχόλιο το ονοματεπώνυμο σας όσοι και όσες είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να πάρετε μέρος. Είναι απαραίτητο αυτό για να έχουμε σαφή εικόνα του πόσοι θα είμαστε για να μπορέσουμε να δραστηριοποιηθούμε τηρώντας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. (ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ)
Μία κοινωνία χωρίς πολιτισμό είναι μία χρεωκοπημένη κοινωνία.
Το postlarissa.gr μίλησε με ένα από τα μέλη της Πρωτοβουλίας, την τραγουδίστρια Μαρία Μπέλου, η οποία μας είπε: “Θεωρούμε τον χώρο των εργαζομένων στις τέχνες σαν έναν από τους πιο αδικημένους μέσα στην θύελλα του Covid-19 που βιώνουμε. Στα πλαίσια αυτά θα δώσουμε και εμείς, εδώ στη Λάρισα, τον δικό μας αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη η οποία θα περιλαμβάνει και τον δικό μας χώρο. Επειδή είναι μια μαζική κίνηση δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο και σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις του Συντονιστικού μας Οργάνου εκτός από το ότι κάνω έκκληση σε όλους για να τηρήσουμε τους κανόνες που έχουν τεθεί. Απλά καλώ όλους να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν στιγμές πολιτισμού ή ψυχαγωγίας  στους συμπολίτες μας.”  

Φώτης Βακιρτζηδέλης

Σχετικα αρθρα