Ιανουαρίου 19, 2019

Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό, στο Λαογραφικό Μουσείο

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και κάθε χρόνο εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2018, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να δικτυωθεί με διάφορες ομάδες κοινού μέσω των δράσεών  του.

Φέτος θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τις εξής δράσεις:

Περιοδική έκθεση με θέμα «Τεκμήρια ελληνικού πολιτισμού: Η ναΐφ ζωγραφική αγγίζει παραδοσιακά αντικείμενα». Ίδρυμα Π. και Ε. Μιχελή – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο ΛΙΜΛ την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στις 19:30. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικοθεατρικό δρώμενο για τον εθιμικό κύκλο των Θεσσαλών από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη.

Για αυτή τη δράση σήμερα παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από το αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, την υπεύθυνη του μουσείου Φανή Καλοκαιρινού και η Δρ. Μαρίνα Τσούλου, υπεύθυνη δραστηριότητας Ιδρύματος Μιχελή.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας σημείωσε ότι «στις μέρες μας παρουσιάζεται ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη να μπορεί κανείς να έρχεται σε επαφή με το αγαπημένο του μουσείο και μέσω Διαδικτύου.  Αφουγκραζόμενο αυτή την ανάγκη, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  2018  επέλεξε το θέμα  «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Η υπεύθυνη του μουσείου Φανή Καλοκαιρινού ανέφερε ότι «Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ένα σύγχρονο μουσείο νεότερου ελληνικού πολιτισμού με στόχο τη διαρκή ανάπτυξη νέου κοινού αξιοποιεί τα εργαλεία της ψηφιοεπικοινωνιακής εποχής κριτικά και ορθολογικά για να πετύχει τους σκοπούς του, να αναβαθμίσει και να διαδώσει τη μουσειακή εμπειρία χωρίς να υποβαθμίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των συλλογών του και την εμπιστοσύνη του κοινού του. Μέσα από την εξωστρέφειά του και συνέργειες με άλλους φορείς προσεγγίζει με νέους τρόπους νέο  κοινό και ενισχύει την ενεργητική συμμετοχή των επισκεπτών του».

Η Δρ. Μαρίνα Τσούλου, υπεύθυνη δραστηριότητας Ιδρύματος Μιχελή υπογράμμισε ότι «Στην παρούσα έκθεση επιχειρείται για πρώτη φορά μια συνομιλία, ένας διάλογος ανάμεσα στους πίνακες αυτούς και στα παραδοσιακά αντικείμενα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείο Λάρισας. Με τον τρόπο αυτό οι σκηνές της καθημερινής ζωής, οι αγροτικές εργασίες, τα εσωτερικά των παραδοσιακών σπιτιών, τα τοπία της ελληνικής υπαίθρου, που απεικονίζονται στους πίνακες, ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν σε ένα κόσμο που έχει χαθεί».

Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε προκειμένου να αναδειχθεί η θέση και ο ρόλος των Μουσείων στο παγκόσμιο διαδικτυακό περιβάλλον, καθώς και η δυναμική των νέων τρόπων συμμετοχής του κοινού στη μουσειακή εμπειρία μέσα από την ψηφιακή διασύνδεση και τα δίκτυα σχέσεων που αναπτύσσονται.

Εβδομάδα ξεναγήσεων στην έκθεση και Virtual Reality εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές ομάδες Α/βάθμιας και Β/ βάθμιας Εκπαίδευσης (21-25 Μαΐου) – Σχεδιασμός, υλοποίηση: Φανή Καλοκαιρινού – Αναστασία Καλαφάτη. Για δηλώσεις συμμετοχής σχολείων: καθημερινά στο τηλέφωνο 6983347541 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οικογενειακό πρόγραμμα «Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου ταξιδεύω στον κόσμο»- Virtual Reality Εκπαιδευτική δράση– Κυριακή 27 Μαΐου Για δηλώσεις συμμετοχής: καθημερινά  στο τηλέφωνο 6983347541 και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών με εικαστικά έργα και μουσειακά αντικείμενα από τη νέα περιοδική έκθεση.

Εκπαιδευτική δράση «Ένα Μουσείο για όλους»: Μέρος της Περιοδικής έκθεσης βγαίνει εκτός των τειχών του ΛΙΜΛ για εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες-VRE ξεναγήσεις στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στις 18 Μαΐου 2018, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Γ.Γουργιώτη-πάροδος Φαρσάλων).

 

 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα ακόλουθα στοιχεία

  info@postlarissa.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων